lördag, november 17

Märta matar flickan

Häromdagen satt jag iklädd min "Mary is my homegirl" t-shirt och matade Märta.

Antingen är det "selvd" eller "sammans" som gäller vid matstund. Denna gång det sistnämnda. Märta tycker också det är roligt att mata andra som är i närheten och skiner upp om någon tar emot en sked mat av henne. Detta har gjort att M och mina föräldrars hundar är nära vänner.

Nu sitter vi där och äter pastacarbonara när Märta säger "Mata flickan!". Jag fattar inte vilken flicka men då det är en hel del fantasier just nu så säger jag
glatt "Ja, mata flickan du". Smack säger det sen och jag har en sked kladdig barnmat mellan brösten på min fina tröja...

Märta "Åhhh, Märta snäll flickan glad."

Lilla rara Mosi

Mel: Lilla Katt


Lilla Mos
Lilla Mos
Lilla rara Mosi
Du är go
Du är go
Du är supergosi

fredag, november 16

Hälsning till Astrid

Astrid här på jorden firar vi din hundraårsdag. I onsdags var det. Rubrikerna löd "Astrid skulle ha fyllt 100 om hon levt". Som om du inte lever. Jag vet bättre. För alltid kommer du att finnas med oss.

Märta och jag vet det. Märta, jag och alla vars liv du berikar. Jag har spenderat en vecka med att läsa Pippi, att titta på Pippi och Emil. Att övertala en liten flicka om att det inte går att bli upphissad i en flaggstång som lilla Ida. Jag har letat efter en flicka som allt som oftast gömmer sig i snicke-boa. Jag har varit Lilla gubben med en liten flicka på min rygg. Jag har hjälpt en liten flicka att tälja som Emil.

Hon är 20 månader min systerdotter och redan helt fångad av din magi. Tack för allt du ger henne och tack för allt du ger mig.

Nackdelarna med första klass

Innan jag ger en liten sumering av mina underbara dagar med snäckan så kan jag konstatera att de fördelar första klass har naggas i kanten rejält av alla dessa businessmän.

Folk som vill gå till sina platser får vänta i gångarna medan datorn åker fram och Dressmankavajerna hängs på krok- alltjämt pratandes i mobil. Här snackar vi "ju mer jag pratar i mobil desto bättre är jag". När de äntligen lägger på så pratar de med varandra på de där äckliga ryggdunkarsättet.

Varför har man inte både första klass och businessklass? Så vi andra kunde njuta av resan?

Varför är vissa män så små.

onsdag, november 14

Märta bet sig till en Bamse

Nyss hämtat Märta på dagis. Fröken talade om att Märta bitit en liten kille. Jag börjar förmana men får så höra att det var han som bet först. Inom mig tänker jag att det är bra att hon då biter tillbaka och försvarar si. Oj-oj, säger jag och tar barnet på min arm. Hon talar sen glatt om att hon bitits för "XX bet Märta. Aj-aj." På väg hem stannade vi i affären och köpte en Bamse till guddottern. Nu ska vi läsa den i soffan, ha fuilt och dricka varm mjölk.

En händelserik morgon

Dagen började med utspilld välling. Rikard stackarn hade lämnat Märta ern sekund och mer ta det inte för nyfioken tjej att skruva av kork och förse soffa med härligt lager välling.
"Oj-oj Märta pillde lide änge, kladd-kladd"

Efter upptorkning, ny välling och frukost lämnade vi på dagis. Märta sprang direkt och hämtade en pulka som hon började dra runt på med små vänner i. Sen fick jag en snöpuss till avsked.

Rikard och jag hoppade sedan in i bilen för att åka och köpa vinterkängor till henne. Nere i Alvik vid stoppljuset blev vi sen lite ivriga. Eller rättare sagt en taxi trängde sig och fick stopp, när den sen körde hängde vi på i den omgången grönt som hade hunnit bli gult och nästintill rött. Eller ja, polisen som vi inte märkt var bakom oss hävdade bestämt att det var rött och frågade om vi var dumma i huvudet som körde vid rött precis framför dem. En väldigt befogad fråga fick vi hålla med om.

Det var bara att erkänna och be om ursäkt.

Efter att ha köt skor återvände vi hem och båda slängde sig in i telefonmöten. Nu ska R åka till jobbet och jag ska jobba lite innan joggingspåret väntar.

tisdag, november 13

Fest på lördag

Min käre Johan fyller 25 på lördag och då blir det såklart fest. Det stod inget om dresscode på inbjudan men jag funderar på att leta efter en röd klänning. Man vill ju visa solidaritet. Eller ja, framför allt är jag sugen på en röd klänning. Fast risken är väl att det slutar med att jag känner mig som tomtemor när jag väl har den. Varje gång jag köpt något rött så slutar det så.

Familjeliv på prov

Så har dagarna med traditionellt familjeliv börjat. Jennifer åkte 7.40 mot Spaniens land för landskampen på lördag. Rikard och jag åt frukost med Märta. Väldigt mysigt med genomdränkta havrefras och "smoti". Efter att ha klätt på vårt barn tog vi sedan henne till dagis. Fröknarna sa att Jennifer förvanat om likhet mellan oss två och de höll med.

Märta började direkt leka med sina små vänner och när vi gick var hon så upptagen av att klistra paljetter och fjädrar att hon bara vinkade till "hej-hej".

Nu ska jag ta en kopp kaffe till och läsa lite framför brasan. Har tagit mig an Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde. Efter två kapitel är jag helt såld redan.

Efter det blir det löprunda och lite jobb innan det är dags att hämta från dagis. När Rikard sen kommer hem ska vi åka och handla skor samt handskar åt Märta.

Familjeliv är mysigt. Saknar min egen man bara.

måndag, november 12

Ute faller snön

Inne är det kaos med Jennifer som är sen och ska iväg på fotbollsgalan. Hon sitter med i guldbollen juryn så i år kommer jag tycka det är helt rätt person som får priset.

Märta sover middag just nu efter att ha varit på lekplatsen med sin moster. Är blötsnö ute så det blev kallt ganska fort.

Är trött och tycker det är skönt att bara glida kring här och ta hand om den lilla.

Gröt som flöt

Det är morgon och Märta visar den nya dagens alla möjligheter. Vi äter gryt som vissa gjort själva och den flyter men är likväl den godaste gröt moster ätit.

Nu dansar vi med dockan i biblioteket. Min namne Johnsson sjunger till.

Just call me angel of the morning....

söndag, november 11

En dans senare

Anlände peppar peppar SJ i tid till Stockholm. Tog mig snabbt till Smedslätten och fick en halvtimme med en mycket trött men rar liten flicka. Vi hann med att få en docka, vissa av oss i alla fall, att sköta om brasan och att dansa till Blondie.

Nu sover den lilla damen medan de två äldre precis sett på Alternativa fotbollsgalan. Jenna ska skriva klart en krönika nu och sedan blir det lite mer prat systrar i mellan.

nu vill jag gråta en flod

Tåget skär fram genom allt det kolsvarta och för mig närmare mina älskade.
Jag sitter i en tyst 1:a klass kupé och njuter av tystnaden. Läser min bok.

Tar en pausför att blogga. Eller rättare sagt jag tar en paus för att jag gråter så mycket att jag börjat snyfta och i pausen tar jag fram datorn. Tänka på annat.

Boken är Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson. Senaste veckans pendling har jag ägnat mig åt den och det är också på ett tåg jag kommer att läsa klart den. Redan i somras köpte jag den och nu äntligen vänder jag dess blad. Vacker. Den är så vacker. Och så sorglig.

Den handlar om livet med dess glädje och sorg. Är det så konstigt om jag gråter då.

Packa kappsäck och tapetsera

Denna förmiddag skulle jag behöva åtta armar. Jag ska dels tapetsera klart gästrummet hos föräldrarna, dels packa för Stockholmsresa. Första delen lär ta sådan tid att jag får slänga ihop del två. Men det blir nog gott likväl.

Igår hade vi familjen Pettersson/Kristiansson här. Åt lite och pratade i timmar. Väldigt mysigt och trevligt. Mia strålar med nummer två i magen.

Mia och jag.

Andreas myser med Isak i vår fatboy som föll väl i smaken.